Villanyszerelés Újpest

Villanyszerelés Újpest

Miért jó az, ha a villanyszerelő ugyan abban, vagy közeli kerületben van, mint az ügyfél? Erre nyilvánvalóan mindenki tudja a választ, mert a válasz elég egyértelmű. Ha a villanyszerelő telephelye vagy székhelye Budapest 4. kerületben van, akkor oda, Újpestre sokkal gyorsabban kiér, szívesebben megy oda szerelni, mint messzire, hiszen kevesebb az utazással, a feleslegesen töltött idő és költség. Ez főleg Budapesten előnyös, hogy ha a villanyszerelő és a szerelési munka helyszíne közel van, mert ugyebár itt hatalmas dugók tudnak kialakulni, ami meddő idő. 

Ház villanyszerelése

Újpesten igen sok féle ingatlan megtalálható. Vannak még a 20 század eleji régi házak, ahol már általában egyszer cserélve lett teljesen vagy részlegesen a teljes villamos hálózat a régi alumínium vezetékről réz vezetékre. Azonban ilyen esetben is lehetnek akár 20-30 éves hálózatok, esetleg a régi hálózat egy részét korábban meghagyták. Természetesen ilyen esetekre is fel vagyunk készülve és megfelelő szaktudással és szerszám parkkal rendelkezünk, hogy minőségi munkát tudjunk végezni. A régi időkbe egyáltalán nem volt ilyen nagy teljesítményfelvétel, mint a jelen korban. Rengeteg eszközünk elektromos, ami régen nem az volt. Vegyünk példának egy nagy fogyasztót, a fűtést. Újpesten is régen akár fával, szénnel tüzeltek, mivel nem volt sokkal jobb alternatíva. A főzést is lánggal oldották meg. Manapság pedig a modern tűzhelyek elektromosak, sok esetben egy légkeveréses sütő és mellé egy 3-4 állásos főzőlap igen tetemes energiamennyiséget vesz fel. Erre az elektromos hálózatot fel kell készíteni. Vállalunk Budapest 4. kerületben és a szomszédos kerületekben is külön csak villanytűzhely bekötést is.
Másik nagy csoportja az energia felvevőknek a fűtési rendszer. Régen ha valakinek elektromos fűtése volt, az a legtöbb esetben egyet jelentett a jó öreg villanykályhával. Ezek sokszor hőtárolós kályhák voltak, mivel ezeket maximum a kedvezményes tarifás időszakban volt ajánlott használni, amely pedig nem áll mindig rendelkezésre. Manapság ezzel a klasszikus villanykályhával elég ritkán találkozunk. Viszont a fűtőpanellal egyre többet, mivel kis helyen elfér, sokszor okos vezérlést is tartalmaz. Azonban tudni kell, hogy ezeknek a hatásfoka semmivel nem jobb, mint egy régi villanykályha hatásfoka.
Amivel manapság a legjobban megéri fűteni ha részben elektromos fűtésen gondolkozunk, azok a hőszivattyús rendszerek. Egy jó hőszivattyús hűtő-fűtő klíma például a felvett elektromos teljesítménye akár 3-4-szeresével is tud fűteni a hőszivattyú elve révén. Manapság már rengeteg, direkt fűtésre optimalizált ilyen berendezés van. Ezeket a legtöbb esetben lehet vezérelt áramra is kötni, amely rákötéshez villanyszerelői igazolás kell. Mi természetesen adhatunk ilyen igazolást, miután a rákötést megcsináltuk. 

Panellakás villanyszerelés

Újpesten van az ország egyik legnagyobb lakótelepe. Tehát az biztos, hogy az 4. kerületi lakások jelentős része a mai napig panellakás. Ezeknek a jelentős része 70-es és 80-as években készült. Még akkoriban sem voltak olyan energiafaló készülékek, mint mostanában. Nem is volt olyan sok fajta elektromos eszköz, így egy egyszerű, hétköznapi problémát megvizsgálva, amely érinti az újpesti panellakásokat villanyszerelési szempontból: nem volt szükség annyi konnektorra mint mostanában, mivel nem volt annyi készülék, telefontöltő, laptop és még sorolhatnám. Persze rakhatunk ki hosszabbítókat, de ezekkel nagyon óvatosnak kell lenni, ugyanis a sokszor olcsó hosszabbítók jelentős része nem bírja a nagy terhelést, például egy hősugárzó folyamatos működtetését. Ezen lakások jelentős része eredetileg alumínium vezetékkel lett behuzalozva, amelyeknek jelentős része már elöregedett. A vezetékek is tudnak öregedni, a szigetelés ridegül, kisebb szerelés esetén is könnyen törik és máris közelebb vagyunk egy esetleges zárlathoz, vagy egyéb, nagyobb problémához. A panellakások villanyszerelése során tehát nagyon óvatosan kell eljárni. A legjobb megoldás természetesen a lakás elektromos hálózatának újraépítése, amely habár jelentős költséggel jár, nagyban növel a lakás komfortját és nem melleslegesen a biztonságát.
A lakótelepi lakások sem egyformák. Mivel több tízéven keresztül építették őket, több fajta terv alapján és természetesen nem állt mindig rendelkezésre ugyan az az építőanyag, igazodni kellett a meglévő dolgokhoz. Így a lakásoknak nemcsak az alaprajza, a villamos hálózata is változatos. Sok helyen például bent van a 3 fázis, ezáltal jobban lehet terhelni a hálózatot, mert erősebb a mögötte lévő gerinchálózat, máshol nincs csak 1 fázis. Hiszen a fűtés távfűtés, a melegvíz is távolról jön, a tűzhely sok helyen gázról ment, semmi nagy fogyasztóra akkor nem volt szükség, így nem is építettek ki a szükségesnél nagyobb teherbírású villamos hálózatot.
Ezen sokszor elöregedett hálózatok felújítását sokszor egybekötik egy lakásfelújítással, amely így némileg kisebb kellemetlenséggel jár, mintha külön csinálnák. Az újpesti lakások villanyszerelését és teljes elektromos hálózat felújítását is vállaljuk, természetesen az előzetes igényfelmérések után.
A panellakások felújításának azonban elég erős szabályai vannak, amelyeket mi minden esetben betartunk.

Biztonság

Az egyik legfőbb indok a villamos hálózat rendszeres átvizsgálása és a teljes felújítás mellett a hálózat biztonságának növelése. Nagyon sok házban és lakásban a mai napig nincsen pédául fi-relé, amelynek sok más neve is ismert, mint életvédelmi relé, áramvédő kapcsoló. Egy ilyen eszköz ára manapság már a teljesen megfizethető kategóriába tartozik, főleg ha ezen akár emberélet is múlhat. Az újpesti lakások és házak többségében sajnos a mai napig nincsen ilyen szerkezet, holott a beépítés sem időben sem költségben nem mérhető a hozadékához. Mi hálózat felújítást csak ilyen kapcsoló beszerelésével együtt vállaljuk. Új lakás vagy ház kivitelezésénél pedig már nem is lehet enélkül hálózatot átadni, nem véletlenül. A biztonság persze nem áll meg itt. A villamos hálózat, mint ahogy a nevében is benne van, egy hálózat, amelynek sok eleme van, és sok esetben hat egyik része a másikra. Ez egy rendszer, így rendszer szinten kell tartalmazni a biztonságot növelő tényezőket is. Ilyen például a vezetékek átmérőjének helyes megválasztása. Újpesti villanyszerelés esetén sok esetben találkozunk még alumínium vezetékekkel, csere esetén ezeket minden esetben cseréljük réz vezetékekre, mivel ezeknek azonos átmérő esetén sokkal jobb a teherbírása, nagyobb áramot tudnak biztonságosan vezetni, melegedés nélkül. Az alkalmazott vezetékek típusa, anyaga, átmérője és az azt biztosító kismegszakító kiválasztása kéz a kézben jár, egymást befolyásoló tényezők. Adott vezetéket adott áramerősséget bíró kismegszakítóval kell biztosítani, ezeknél sokszor nincs mérlegelési lehetőség, amely jó is így. Egy túlmelegedő kötés vagy vezeték gyorsan lakástűzzé fajulhat, amelyet természetesen senki nem szeretne.

Összegezve, nekünk a biztonság a legfontosabb. Újpesti villanyszerelőként mindig szívesen dolgozunk a 4. kerületben, hiszen gyorsabban odaérünk a munkavégzés helyére, jobban ismerjük Budapestnek ezen részét talán mint a többit. Természetesen egy szomszédos kerületbe is szívesen elmegyünk, kb újpest 30-40km-es körzetében vállalunk munkát. Ez természetesen függ az adott munka méretőtől is.

Ha villanyszerelőt keres, na habozzon, tárcsázzon vagy kérjen ajánlatot, készséggel állunk rendelkezésére!