Könnyűszerkezetes ház villanyszerelése

Habár az elektromosság törvényei a könnyűszerkezetes házakban is ugyan olyanok mint a hagyományos tégla vagy beton házakban, azért akad mégis pár különbség, amelyre kivitelezés során figyelni kell. A mi sajátosságunk, hogy több faház villamos hálózatát készítettünk el eddig mint tégla házét, így bátran kijelenthetem, hogy van tapasztalatunk ilyen téren.

Egy pallóvázas házban a kábelcsatornák rögzítése teljesen máshogy zajlik mint más típusú házaknál, hiszen itt nincs miben hornyot marni. Az ilyen házaknál van párazáró fólia is, ami máshol nincs. A kábelcsatornát legtöbbször a pallóvázra rögzített párazáró fólia és a gipszkarton közé rögzítjük, a gipszkartontartó vázba. A gipszkarton tartó váz lehet fa és fém is, mindkettő esetben megoldható a rögzítés. Persze ez az optimális eset, van ahol nincs váz, ott is meg kell oldanunk a rögzítést szabályos módon. Előfordul, hogy az álmennyezet oldalán lévő falszakaszra rögzítünk, extrém esetben akár a födémre is lehetséges a védőcső bilincseinek rögzítése. Minden esetben védőcsőben visszük a vezetékeket. Válaszfalak esetén sokszor előfordul, hogy a gipszkartont közvetlenül a pallóra csavarozzák, ilyen esetben ha nincs a pallóba vágunk bele egy akkora rést, amiben a védőcső elfér. Ez persze csak akkor lehet, ha az épület szempontjából nincs statikai szerepe az adott falnak, vagy a statikus engedélyezi. Előfordul olyan helyzet is, hogy a betonba rakott védőcsőbe húzzuk be a vezetékeket, ez általában több vezetékkel jár, de van ahol más megoldás nem megoldható. A villanyszerelés egy ilyen házban több irányt is vehet, de számunkra fontos, hogy jó minőségű legyen a kivitelezés és betartsuk a szabályokat, szabványokat.

Egy ilyen házban fontos szempont hogy a villanyszerelés során a párazárást ne sértsük meg, vagy ha nincs más lehetőség mint a párazáró fólián keresztül menni, akkor a megfelelő minőségben zárjuk a fóliát a kivágás helyén, hogy ezzel ne okozzunk gondokat, akár penészesedést vagy a szigetelőanyag minőségromlását, átnedvesedését.

A védőcső elhelyezésekor fontos szempont, hogy a vezetékeket bele lehessen húzni, ami néha a csatlakozásoknál, sarkoknál kis fejtörést okoz. Erre is van megfelelő szabály és főleg tapasztalat, hogy egy idő után olyan kötődobozt rakunk be, amelynek nincs más funkciója mint az áthúzást és a behúzást segíteni.

A legtöbb ilyen házban gipszkarton táblák vannak a belső falon. Ezekhez persze direkt gipszkartonhoz való szerelvény- és kötődobozok szükségesek. Az elhelyezésük más szerszámokat és tapasztalatot kíván mint a hagyományos házakban való dobozok elhelyezése. Az elhelyezhető konnektorok és kapcsolók persze ugyan olyanok, ezekben nincs különbség. Szóval ilyen ház esetén is széles körből választhatunk ezekből. Mi általában a nevesebb gyártók termékeit részesítjük előnyben, amelyn minimálisan drágább mint a piacon kapható legolcsóbbak, de cserébe a szerelésük könnyebb (ami munkadíjat csökkent) és tartósabbak is mint a legolcsóbbak, valamint sok esetben külön szín variációkban és különböző keretekkel is megvásárolhatóak.

A lakáselosztó egy nagyon fontos pontja a könnyűszerkezetes ház villanyszerelésének is ugyan úgy mint a hagyományosénak. Ide érkezik be a villamos energia a villanyórán keresztül a közcélú hálózatról, és itt osztjuk szét az adott lakás áramköreire. Az áramkörök megfelelő biztosítása az adott vezetékekhez nagyon fontos, a nem megfelelő biztosítás problémákat okozhat, ha nem is minden esetbe rögtön, de idővel. Fontos, hogy megfelelő számú áramkör legyen, ne legyen túl kevés körre felfűzve túl sok fogyasztó/szerelvény, mert akkor az adott áramkör könnyen túlterhelődhet, ami a kismegszakítók gyakori kikapcsolását eredményezheti, ami elég kellemetlenné tudja tenni a lakók életét. Nem is beszélve a megfelelő érintésvédelmi eszközök szükséges beszereléséről, mint az áramvédő kapcsoló. Fa házaknál javasoljuk az AFDD (ívhiba védelmi készülék) beszerelését is, amely nem olcsó, de elég hasznos eszköz. Ez felismeri a szikrát és azonnal oldja az áramkört, ezzel akár lakástüzet is meg tud akadályozni.

Ha könnyűszerkezetes házához villanyszerelőt keres, ne habozzon, keressen elérhetőségeinken.