Elektromos hálózat felújítása

Elektromos hálózat felújítása

Egy ház komfortjának egyik meghatározó része a villamos hálózata. Ma már természetesnek vesszük az elektromos áramot, nélküle az életünk nehézkes, szinte elképzelhetetlen lenne. A ami fejlett korban egyre jobban támaszkodunk az elektromos energiára, sokkal jobban mint régen. Csak hogy egy pldát mondjak, a sütők jelentős része egy lakásban régen gázzal működött, ma már inkább az elektormos sütők korszakát éljük.

Magyarországon összességében fejlett az elektromos hálózat, ami magától értetődően egy jó dolog. A lakások/házak elektromos hálózata azonban az esetek többségében elavult. Az alumínium vezetékek amikor beépítésre kerültek a saját korukban kelégítették az igényeket, akkor megfelelőnek számíottak, manapság már egy házban nincs helyük. (A föld- és légkábelek esetén ma is meghatározóak, de ez egy külön rész.) Ez természetesen nem jelenti, hogy rosszak, hanem hogy eljárt felettük az idő. Régebben volt minden szobában egy villanykörte, és kevés számú elektromos eszköz. Egy átlak szobában egy vagy két konnektor elegendő volt. Ma már egyszerűen más időket élünk, egy konyhában például 3-4 konnektor nem mondható túlzásnak. Az ezekre kötött eszközök sokszor 1 vagy 2Kw-ot is felvehetnek, és ezen energia biztosítására egy régi hálózat nem minden esetben képes, vagy csak hibákkal. Az alumínium vezetékek könnyebben törnek, a régi vezetékek szigetelései a sok tíz év használat után már nem teljesítik azt amire tervezték őket.

Természetesen nem csak az alumínum vezetékek a gond, az alulméretezett réz vezetékek ugyan úgy problémásak lehetnek, akár csak a nem megfelelő összekötések. A villanyszerelés technológiája az utóbbi 20 évben hatalmasat feljődött, a mai segédanyagok jóval biztonságosabbak mint a régiek. Ez természetesen mindenben így van, miért lenne így másként ebben az iparágban? Fontos lett a dizájn, az eszközök kinézete is a funkciója mellett. Renegeteg féle kapcsolóból és konnektorból válogathatunk már, ízlésünknek megfelelően.

Villanyszerelési szempontból kiemelt jelentőségű a lakásban a lakáselosztó. A legtöbben csak azt tudják róla, hogy ha elmegy az áram, akkor itt fel kell kapcsolni ami magától lekapcsolt. Persze azért vannak a villanyszerelők, mert nem kell mindenkinek mindenhez értenie és ez így is van rendjén. Több szinten házaknál, nagy épületeknél, irodaházaknál szintenként vagy akár sűrűbben is lehetnek elosztók, de az persze egy más világ. Egy normál lakásban vagy házban egy ilyen elosztódoboz van. Ezek mérete is növekedett az idővel, mivel egy jól tervezett hálózat sokkal több áramkörből áll mint régen. Ennek egyik oka, a fent említett túlterhelések elkerülése. A hálózatot több részre bontjuk és mindegyiket külön biztosítjuk. Ezt nevezzük szelektivitásnak. Csak ott oldjon le a kismegszakító ahol probléma van, így a többi részen nem megy el az áram, ami hasznos több szempontból is. Az elosztódobozokból gyártanak már formatervezetteket, kifejezetten szépeket is, mert pár esetben ez is fontos. Ami a lényeg tehát, hogy ide fut be a villanyórából a betáplálás és innen ágaznak ki az ingatlan különböző részeibe az áramkörök. Itt található még az utóbbi években szerencsére egyre jobban elterjedő FI relé (más néven ávk, áramvédő kapcsoló, életvédelmi relé, stb. több néven is ismerik). Ez egy kiemelten fontos eszköze a biztonságnak, nem kihagyható már és az ára sem túl magas. Szóval összefoglalva ez egy fontos csomópontja a villanyszerelő munkájának, és a ház hálózatának, amelynek szakszerű kivitelezése nagyon fontos.

Amennyiben szeretné ingatlana elektromos hálózatát egy villanyszerelővel átnézetni, felújíttatni, keressen az elérethetőségeinken.