Okosotthon

Az okosotthon manapság egyáltalán nem luxus. Okos a telefonunk, a mosógépünk, az autónk miért a házunk ne legyen az? Mobiltelefunkkal szó szerint kezünkben tarthatjuk az otthonunk vezérlését

Az okos konnektorokhoz és kapcsolókhoz nem szükséges minden esetben a már meglévő házat átalakítani, szétverni. Sok esetben a már meglévő szerelvények helyére is be lehet építeni annak egy okosabb alternatíváját. Természetesen a legjobb egy új ház esetén ha már minden a kritériumoknak megfelelően van előkészítve. Előre kinézzük az okosotthon rendszer és annak megfelelően alakítjuk ki a hálózatot. De természetesen az eszközgyártók tudják, hogy nagy igény van a meglévő otthonok okosítására is, így ezeknek a rombolás nélküli átalakítására is számos lehetőség van.

Az okos konnektor nem csak ki- és be kapcsolható távolról, hanem a rajta keresztül folyó teljesítmény is mérhető. Így gyorsan rájöhetünk, ha egy eszközünk sokkal több energiát fogyaszt mint ahogy gondoltuk és ezen információval pénzbeli megtakarítás is elérhető. A legtöbb okos konnektor nem csak manuálisan ki és be kapcsolható, hanem időzíthető is, ezzel újabb lépést tehetünk az otthonunk automaziálása felé.

Az okos otthon rendszerek másik fontos része az okos kapcsoló. Az alap funkciókat a legtöbb rendszer tudja, vagyis a ki- és be kapcsolást, időzítést, de sok rendszer a fényerő szabályzásra is képes. Gondoljunk csak rá, hogy egy udvar világításához nem kell a messze lévő kapcsolót keresgélni, csak odanyúlunk a telefonunkhoz és máris látunk. Ez egy elég egyszerű példa, de számos esetben lehet kényelmes megoldás egy ilyen rendszer.

A rendszerek általában kiegészíthetőek szenzorokkal is. Az egyik kedvenvem a vízbetörés szenzor, amely egy csőtörés esetén azonnal jelez, hogy baj van. Nem ázik el a ház vagy lakás, rengeteg probléma és anyagi kár megelőzhető egy kis szenzor segítségével. Egy másik hasznos szenzor a nyitott ablak érzékelő. Egy pillantás az app-ra és máris látjuk, hogy mindent bezártunk-e.

Mi elsősorban a nagyobb gyártók termékeit ajánljuk ügyfeleinknek. Hogy miért? Ezekkel kevesebb gond van, a nagy gyártók applikációjához sokkal nagyobb valószínűseéggel lesz hosszab időn keresztül támogatás, frissítés, mint egy nevenincs kínai gyártó rendszeréhez. A házak és ez által a hozzá kapcsolt rendszert nem pár évre vesszük, hanem hosszú távra. Rövid távon egy ismeretlen gyártó terméke valószínűleg kisebb költséggel jár, de mi szeretünk hosszú távon gondolkozni. Egy konnektoron például jelentős terhelés mehet át (pl. rákapcsolt fűtőtest esetén), így kiemelten fontos, hogy az eszköz bírja a terhelést.

Amennyiben kérdése van, vagy szeretne okosotthon rendszert szereltetni otthonába, keressen az elérhetőségeinken