Új ház villanyszerelése

Új ház villanyszerelése, villamossági kivietelése

Új ház építése esetén a villamossági hálózat kivietelése nem kikerülhető dolog. Egy rosszul kivietelezett hálózat sok bosszúságot okozhat az újdonsült tulajdonsoknak. Egy jól kivitelezett hálózat azonban csendben teszi a dolgát évtizedeken keresztül. Célunk, hogy olyan hálózatokat építsünk, amelyek a mai kor elvárásainak nemcsak megfelelnek, hanem túl is szárnyalják azt, hogy a hálózat még évek múltán sem tűnjön elavultnak. Az egyik legfontosabb nekünk, hogy a hálózat biztonságos legyen, megfelelő minőségű alkatrészekkel kivitelezve. Egy nagyon fontos dolgo, a kábelek megfelelő keresztmetszete. Ezen nem érdemes spórolni, habár a spórolás sok esetben nem jelentős, így szerintünk sok esetben értelmetlen is. A villanyszerelési díj jelentős rész az anyagköltség, de másik jelentősé része a munkadíj, amely sok esetben nem változik attól, hogy a megrendelő vagy a vállalkozó az anyagon spórol. A lényeg, hogy mi a könyvekben és a szabványokban meghatározott módon terheljük a hálózat részeit, így elkerülhető a meghibásodás és a tőlterhelés okozta jelentősebb problémák.
Mindenki találkozott már olyannal, hogy ha két nagyobb fogyasztót (pl.: mosógép és mikróhullámű sütő) egyszerre bekapcsolt, akkor a kismegszakító rövid időn belül lekapcsolt. Ez sok esetben, az áramkörök megfelelő szétválasztásával, és az igények pontos felismerésével megelőzhető. Az ilyen dolgok sok bosszúságot tudnak okozni, egy új házban pedig elég idegesítőek. Ennek kiküszöbölése egy új ház esetén a villamos hálózat tervezésekor a legegyszerűbb. Ilyenkor felmérjük az igényeket, mely nagy fogyasztók hol lesznek, külön kiállást, sok esetben pedig teljesen külön áramkört készítünk nekik. Egy tipikus példa az elektormos sütő, ennek a készüléknek a legtöbb esetben közvetlen az elostóból külön vezetékeket húzunk be, amelyek csak ezt táplálják. A villanyszereléshez hozzá tartozik sok esetben a megfelelő tervezés is. Szeretnénk olyan hálózatokat alkotni, amelyek észrevehetetlenek, és amiatt, mert nincsen velük probléma.
A villanyszerelésben a biztonság területén az utóbbi 20 évben elég sok újdonság került piacra. Vannak olyan életvédelmi eszközök, mint a FI-relé (ÁVK/ÉVK), amelyek egy új házban alapvetőnek számítanak, nem is lehet enélkül egy új hálózatot átadni. Ezen kívül elterjedőben vannak a túlfeszültség védő rendszerek is, amelyek egy villámcsapás vagy hálózati hiba esetén megvédik a tulajdonosok berendezéseit. Itt nem elsősorban arra kell gondolni, hogy a házat éri villámcsapás, mert arra a villámhárító a legalkalmasabb. Olyan esetekben is tudnak védelmet nyújtani az eszközök, ha az utcai transzformátorba csap be villám, vagy a szomszéd házba.
Villanyszerelőre van szükséges? Keressen minket elérethetőségeinken!